Opvolging en impact van de Quetzalprijs 2019
Opvolging en impact van de Quetzalprijs 2019.
De laureaat van de Quetzalprijs 2019 was Bernardo Caal Xol
Op 22 oktober 2019 reikte Guatebelga de Quetzalprijs uit aan Maria Josefina, zus van Bernardo Caal Xol. ( zie hier )
De plechtige uitreiking greep plaats in het iconische museum ‘ Kazerne Dossin ‘ in Mechelen ( zie hier ).
Bernardo Caal Xol – een van de ‘ changemakers ‘ in de 11.11.11. campagne vorig jaar – kon als laureaat niet aanwezig zijn om in eigen persoon de Quetzalprijs in ontvangst te nemen. Hij was meer dan een jaar voordien door het Guatemalteeks gerecht onrechtmatig veroordeeld en opgesloten in de gevangenis van Cobán in de provincie Alta Verapaz.
Alle informatie omtrent de veroordeling is te vinden op Google onder de zoekopdracht: ‘ Bernardo Caal Guatemala ‘.
Tijdens haar één week kort verblijf in België organiseerden wij vanuit Guatebelga verschillende belangrijke ontmoetingen en informatie-momenten met Maria Josefina in Herent, Brussel, Leuven, Olen, Menen, … ,. Zo ook een informatieavond voor de GRIS-leden in de cultuurtempel De Borre in Bierbeek.
Net als tijdens de plechtigheid in Kazerne Dossin, smeekte zij ons en al haar toehoorders telkens opnieuw om de zaak van haar broer Bernardo op alle mogelijk manieren ter harte te blijven nemen.
Haar getuigenis en haar oproep zijn bij de leden van Guatebelga niet in dovenmansoren blijven hangen.
In de weken en maanden na de terugkeer van Maria Josefina naar Guatemala heeft Guatebelga zich geëngageerd om personen en organisaties te motiveren om – via gerichte acties en campagnes – druk uit te oefenen op de Guatemalteekse overheid, om te voorkomen dat zij Bernardo ( en andere politieke gevangenen ) in de hel – die de gevangenis van Cobán in deze pandemische corona-crisis geworden is -, straffeloos zouden laten creperen.
De impact bleef niet uit!
- Amnesty International verklaart Bernardo “ un preso de conciencia “
Wij namen contact op met vrijwilligers,leden en campagnemedewerkers van Amnesty International ( A.I. ) Vlaanderen, met de vraag om via het eigen A.I.-netwerk in Mexico, het verhaal van Bernardo, als natuur- en inheemse mensenrechtenverdediger, in het bredere en mondiale A.I. – mensenrechtenverhaal op te nemen.
Wij waren in Europa wellicht niet de enigen met deze heel specifieke vraag.
Hoe dan ook, A.I. heeft onze vraag ter harte genomen.
Bij het invoeren op Google van de zoekopdracht: ‘ Bernardo Caal Guatemala: A.I. erkent Bernardo Caal Xol als gewetensgevangene ‘ treft men het persbericht van 17 juli jl.:
“ Bernardo Caal Xol, een leider van de inheemse Q’Eqchi Maya en een Guatemalteekse mensenrechtenverdediger, is een gewetensgevangene die al twee jaar onterecht vastzit, zegt A.I. vandaag. “
Erika Guevara Rosas, directeur voor de Amerika’s van Amnesty International, legt uit waarom haar organisatie Bernardo als gewetensgevangene erkent: “ Na het strafrechtelijke dossier, geopend tegen Bernardo Caal grondig herzien te hebben, is het duidelijk dat er geen evidentie bestaat over de delicten waarvan hij beschuldigd wordt. “
Op 11 augustus jl. lanceerde A.I. een digitale petitiecampagne om Bernardo vrij te krijgen:
“ Land- en mensenrechtenverdediger Bernardo Caal Xol werd twee jaar geleden van zijn vrijheid beroofd. Hij zit onterecht in de cel omdat hij opkomt voor het land, de rivieren en de rechten van de inheemse volkeren in het Alta Verapaz-departement in Noord-Guatemala. “
(… )
“ In november 2018 veroordeelde de rechtbank in Cobán hem zonder bewijs tot 7 jaar en 4 maanden celstraf. Als gewetensgevangene heeft Bernardo nog jaren celstraf voor de boeg. Terwijl hij vrij als een vogel zou moeten zijn om de natuur te kunnen beschermen. “
De petitiecampagne eindigt met een concrete oproep tot daadwerkelijke solidariteit:
“ Teken de petitie en vraag de openbare aanklager in Guatemala Bernardo vrij te laten. En eis bovendien om een onafhankelijk onderzoek te starten naar zij die Bernardo’s zaak ‘ behandelden ‘ en hem zonder enig bewijs veroordeelden.
Verander Bernardo’s verhaal, verander de toekomst! “
Guido de Schrijver, lid van Guatebelga, is de coördinator van de organisatie “ Solidair met Guatemala “, en samen met Monique Batavia de drijvende kracht achter de diverse onderdelen en facetten van de werking van de organisatie. Een belangrijk facet is de permanente verspreiding van heel verhelderende informatie over de actualiteit in Guatemala. Boeiend en verrijkend om lezen is de tweewekelijkse digitale Info Brief. Naast de digitale Info Brief ( een ‘ must ‘ voor iedereen die de politiek-maatschappelijke actualiteit in Guatemala op de voet wil volgen en geboeid is door de aartsmoeilijke opbouw van democratische rechtstaat in Guatemala! ), is er onder andere ook de tweemaandelijkse papieren informatie bulletin ‘ Gerechtigheid en Vrede ‘
“ Solidair met Guatemala “ is een heel actief lid van het Europees Netwerk van Oscar Romero Comités ( SICSAL-Europa ).
Onder impuls van Guido lanceerde dat Netwerk een drietal maanden geleden, een Europese solidariteitscampagne voor Bernardo Caal Xol .
Op 6 juni beslisten de leden van het Europees Netwerk tijdens een virtuele bijeenkomst om een collectieve actie op Europees niveau op touw te zetten voor Bernardo:
“ We spraken af om twee brieven op te stellen. Een eerste gericht aan Bernardo om hem onze solidariteit te betuigen. En een tweede gericht naar het Openbaar Ministerie in Guatemala mét kopie aan de directeur van de gevangenis in Cobán, met het verzoek de zaak van Bernardo juridisch vooruit te helpen en om meer bescherming te vragen voor hem en de andere gevangenen, wat nu extra nodig is gezien de COVID-19 pandemie. “ ( Info Brief nr. 159 ).
De Europese campagne van het Netwerk werd een onverwacht succes met tientallen solidariteitsbetuigingen van organisaties uit Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, België, Zwitserland, Nederland, Portugal, Zweden, Canada en de Verenigde Staten. ( zie de uitgebreide lijst in Info Brief 164 op 20 juli jl. ).
In antwoord stuurde Bernardo vanuit de gevangenis een korte handgeschreven boodschap:
“ Ik dank al de organisaties in de hele wereld voor hun solidariteit met de Q’Eqchí bevolking die lijdt onder de plundering in Guatemala CA.
Deze week ontving ik via een contactpersoon een mooie brief van verschillende organisaties voor de mensenrechten. Lezend tussen deze vier muren voelde ik heel veel emoties en sterkte. Aan mijn contacten hier vraag ik de brief door te sturen naar alle Q’Eqchí gemeenschappen en de andere etnische gemeenschappen in het land.
Broeders en zusters, de strijd voor de verdediging van de rivier Cahabón en Ox-eek gaat door.
Broeders en zusters de bevrijding van onze inheemse gemeenschappen moet er komen!
Bernardo Caal Xol, 899 dagen in folterende gevangschap. “ ( Info Brief 164 ).
De oproep van Amnesty International “ Verander Bernardo’s verhaal, verander de toekomst! “ wordt zonder enige twijfel een hoopvol vervolgverhaal…’ hasta ver la justicia ‘: tot gerechtigheid geschiedt.
Guatebelga blijft – samen met vele andere organisaties die ijveren voor gerechtigheid en onvoorwaardelijk respect voor de mensenrechten in Guatemala – actief in dit verhaal betrokken.
Raf Allaert
Voorzitter Guatebelga vzw
( www.guatebelga.be )
20 augustus 2020